تأثير النقع بمضادات الأكسدة في تحمل ملوحة ماء الري لنبات الباقلاء Vicia faba L.
الملخص
الملخص
ينتمي الباقلاء Vicia faba L. الى العائلة البقولية Leguminace وله اهمية اقتصادية كبيرة، اذ يستخدم هذا النباتات في تثبيت النيتروجين في التربة، كذلك يستخدم في القوت اليومي، يتأثر التركيب المظهري للنبات بشكل مباشر في الإجهاد الملحي. إذ يؤدي الى انخفاض ملحوظ في نمو النبات والعمليات الأيضية. تم استخدام مضادات الأكسدة غير الأنزيمية (البرولين، الكلوتاثيون، فيتامين E وفيتامين C) في تخفيف الأثار السلبية التي يسببها الإجهاد الملحي على النبات، إذ تم دراسة تحمل نبات الباقلاء لتراكيز مختلفة من الـ NaCl (0 , 2.5، 5.0) غم. لتر-1 , ودور النقع في مضادات الأكسدة غير الأنزيمية بتركيز 225 ملي غم لتقليل من التأثيرات الضارة للملوحة في مرحلة الإنبات، وتم اتباع القطاعات العشوائية الكاملة (RCBD) بواقع خمس مجموعات لكل مجموعة ثلاث مكررات. أدت الملوحة الى انخفاض في نسبة الإنبات ومعدل سرعة الإنبات وطول الرويشة والجذير.
Abstract
Beans, Vicia faba L., belong to the Leguminaceae family and have great economic importance, as these plants are used to fix nitrogen in the soil. They are also used for daily food. The phenotypic composition of the plant is directly affected by salt stress. It leads to a noticeable decrease in plant growth and metabolic processes. Non-enzymatic antioxidants (proline, glutathione, vitamin E and vitamin C) were used to mitigate the negative effects caused by salt stress on plants. The tolerance of bean plants to different concentrations of NaCl (0, 2.5, 5.0) g.L-1 was studied, and the role of soaking in non-enzymatic antioxidants at a concentration of 225 mg to reduce the harmful effects of salinity in the germination stage. Randomized complete blocks (RCBD) were followed, with five groups, each group having three replicates. Salinity led to a decrease in the germination rate, germination rate, and shoot and root length.